vrijdag 30 december 2016

Promoveren......en iets met focus en sport

Een Oud jaar in een nieuw jasje. Een afsluitende blog voor de start van een nieuw sportief jaar. Over promoveren en iets met focus en sport. Mijn oude blog is nog steeds online (maar wegens gehackt google account niet meer bruikbaar). 

In 2016 slechts 1 bericht/wedstrijdverslag via mijn blog. Niet zomaar. Nadat 2015 een heel heftig jaar was geweest door mijn scheiding, 2 verhuizingen, een zware operatie aan mijn liesslagader was ik op zoek naar herstel en een nieuw ritme. Samen met mijn huidige partner Marcel en een wisselende gezinssamenstelling van soms geen, soms 2, soms 3 en soms 5 kids werd 2016 een jaar van herstel en opbouw. Fysiek, sociaal, mentaal. Eerst stabiliteit voordat er nieuwe uitdagingen aangegaan werden. Zo hield ik het aantal wedstrijden voor 2016 ook beperkt en heb ik tevens gekozen voor een focus op het afronden van mijn proefschrift.

Energie kun je maar 1x uitgeven
Met een lege tank begon ik 2016. Ik ben dan ook nog steeds een beetje verwonderd dat ik in januari tijdens de Feanster Cross duathlon een mooie prestatie neerzette die ook nog beloond werd met een 3de plek. Hoewel dat enorm motiveerde en stimuleerde, voelde ik ook (meer dan anders) dat een wedstrijd enorm veel energie kost. De opvolgende wedstrijd in Norg twee weken later liet ik dan ook aan mijn neus voorbij gaan. Deze ervaring betekende tevens dat ik wat meer resoluut mijn keuzes voor het komende jaar moest maken. Energie kun je namelijk maar 1 x uitgeven. Ik koos er voor thuis rust en ritme te krijgen met ons nieuwe gezin en energie te steken in mijn werk en daarom maar een beperkt aantal wedstrijden in te plannen. Het proefschrift getiteld "Relation between early motor development, physical activity, overweight and cardiometabolic risk: from birth tot adolescence, waar ik al jaren aan werk, wilde ik dolgraag afmaken.

Maar het werkt natuurlijk in de praktijk altijd even anders dan wat je van tevoren bedenkt. Want ja, de focus die ik verlegde naar mijn werk, had als consequentie dat ik minder tijd en energie stak in mijn sport. Ik word daar als mens niet perse gelukkiger van. Door het analyseren, schrijven, herschrijven, overleggen (naast de overige werkzaamheden als docent/onderzoeker bij Sportkunde), kwam het afronden van mijn proefschrift wel meer in zicht maar kwam ik ook wel erg 'in mijn hoofd te zitten'. Dan word ik onrustig; ga ik slechter slapen; neemt de concentratie en daarmee de productiviteit af. Wat is dan de oplossing? Sporten. Bij mij gaat het een niet zonder het ander. Zodra ik dan wat meer ga sporten, wordt het hoofd veel vrolijker, krijg ik meer energie en wil de concentratie op mijn werk ook beter. Dat werd dus iets van balanceren. Zoveel sporten waardoor er voldoende energie wordt 'opgewekt' om geconcentreerd te werken. Soms ging dat heeeeeel lekker........soms ook helemaal niet. Het bleef zoeken naar evenwicht.

Cross triathlons 2016


Hoewel ik trainen heerlijk vind, is een wedstrijd wel de kers op de taart. Echt het maximale uit jezelf te halen door met gelijk gestemden samen te strijden. Daarom, ondanks het mindere structurele trainen, afgelopen zomer nog wel 3 cross triathlons gedaan. Vlaardingen, Kijkduin/Den Haag en Renkum. Alle 3 wedstrijden waren heerlijk en waren maximaal genieten door tevens mooie eindklasseringen met een derde plaats en 2 overwinningen. En hoewel ik de Xterra Belgie en de Tri-Ambla ook op de planning had, maar uiteindelijk niet heb gedaan, ben ik toch tevreden over het seizoen. Ik heb de juiste keuzes gemaakt (al dacht ik er op het moment zelf soms anders over ;)). Mijn proefschrift is klaar en gaat in januari naar de leescommissie. Ik ben trots op het resultaat van jaren lang hard werken. Het geeft voldoening. Net als het investeren in trainingen en een goede wedstrijd draaien. Des te groter ook het genoegen om in het jaaroverzicht van de crosstriatleten op nr 1 te eindigen (crosstriatleten van 2016). Ik zie het als een motivatie klassering. 

Nu mijn proefschrift klaar is, de stabiliteit en rust thuis terug is, raakt de energietank weer voller. Daarom heb ik al een mooie planning voor 2017 kunnen maken. Hoewel ik over HET EVENEMENT van 2017 nog niet volledig zeker ben (Kan ik mijn energie behouden? Ben ik sterk genoeg? Wil ik er andere wedstrijden voor opgeven? etc.), staat een groot deel van de wedstrijden al in de agenda. Ik heb er veel zin in. In mijn volgende blog van het nieuwe jaar zal ik daarover meer melden. In 2017 is er weer ruimte om mijn blog te schrijven ipv te schrijven voor mijn proefschrift:). Ik heb er zin in! Geen opmerkingen:

Een reactie posten